20-01-2019 20:00 uur BANKIER VAN HET VERZET| Kloosterbibliotheek Wittem


Bankier van het verzet

Heuvelland Cinema presenteert de biografische, Nederlandse oorlogsfilm “Bankier van het verzet”

Bankier van Het Verzet heeft vrijdagavond 5 oktober 2018 vijf Gouden Kalveren gewonnen: voor beste film, beste acteur (Jacob Derwig), beste vrouwelijke bijrol en beste productie design.
Ook kregen ze de Gouden Kalf van het publiek.

Tip! Zondagavond 20 januari 2019 moet u beslist in uw agenda aanvinken met het begrip “Heuvelland Cinema”. De filmcrew van Rotaryclub Gulpen-Vaals draait die avond de nu al befaamde Nederlandse verzetsfilm uit 2018 “Bankier van het verzet”, over verzetsstrijders en de bankiers Walraven van Hall en zijn broer Gijsbrecht die in de Tweede Wereldoorlog de financiering van het verzet verzorgden. En daarbij hun eigen leven in de waagschaal stelden.

Aanvangstijd!
Vanaf februari 2018 is de aanvangstijd veranderd. In plaats van half negen in de avond worden toekomstige films opgestart om 20.00 uur. Halverwege wordt gepauzeerd om bij een Gerardus Bier of een andere vochtige lekkernij te filosoferen over het verloop en het slot van de film.

Verhaal:

Als bankier Walraven van Hall, stammende uit een patriciërsgeslacht, in de Tweede Wereldoorlog gevraagd wordt om zijn bankcontacten aan te spreken voor financiële bijstand aan het verzet in Nederland, aarzelt hij niet lang en komt in actie. Samen met zijn broer Gijsbrecht bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten voor het verzet. Verder bedenken zij de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis. Enorme sommen geld worden onder het oog van de bezetter uit de Nederlandsche Bank gesluisd. Ondertussen wordt jacht gemaakt op de verzetsstrijders en worden betrokkenen gearresteerd.Het is een meeslepend verhaal waar de spanning vanaf druipt.
Deze film uit 2018 van Joram Lürsen won dit jaar maar liefst vijf Gouden Kalveren. Voor de Beste Film, de Publieksprijs, Beste Production Design, Beste Vrouwelijke Bijrol voor Fockeline Ouwerkerk en Beste Acteur, Jacob Derwig.

Cast:

Barry Atsma – Fockeline Ouwerkerk – Jacob Derwig – Pierre Bokma – Mateo van der Grijn en Jaap Spijkers.

geregisseerd door Joram Lürsen
met Barry Atsma, Jacob Derwig en Pierre Bokma